Ett steg närmare elstödet

Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i elområde 3 med 50 öre per kilowattimme. Stödet avser förbrukning under referensperioden oktober 2021–september 2022. Från och med den 30 maj 2023 kan företag ansöka om elstödet hos Skatteverket. Sista dagen att ansöka är den 25 september.

Vem kan få stöd?

En förutsättning för att få elstödet för företag är att man ansöker hos Skatteverket. Ansökan kan lämnas under perioden 30 maj till och med den 25 september 2023. Beslutet om stöd måste fattas av Skatteverket senast den 31 december 2023. Utbetalningen av stödet kommer att göras på företagets skattekonto.

Utöver ansökan måste en rad villkor vara uppfyllda. Stödet kan lämnas till juridiska personer och enskilda näringsidkare. Dessa fyra grundläggande villkor måste vara uppfyllda enligt förordningen.

  1. Företaget hade rätt att ta ut el i en uttagspunkt enligt ett avtal med ett nätföretag den 17 november 2022.
  2. Uttagspunkten finns i något av de två sydligaste elområdena (elområdena 3 och 4).
  3. El togs ut för förbrukning i uttagspunkten någon gång under oktober 2021–september 2022 (referensperioden).
  4. Uttaget av el berättigar inte till elstöd enligt förordningen om elstöd till konsumenter för oktober 2021–september 2022.

En näringsidkare som upphört att bedriva näringsverksamhet efter den 17 november 2022 har rätt till elstöd under förutsättning att villkoren 1–4 är uppfyllda.

När har ett företag inte rätt till stöd?

För att ett stödberättigat företag ska kunna få elstöd behöver det vara godkänt för F-skatt alternativt uppfylla samma krav som för F-skatt om godkännande inte finns. Det får inte heller finnas skatte- eller avgiftsskulder eller andra allmänna mål som har överlämnats till Kronofogden för indrivning. Stöd får inte heller lämnas till företaget som är i likvidation eller försatt i konkurs.

Företag och organisationer med fastprisavtal för sin hela elförbrukning som började gälla före den 24 februari 2022 och som fortfarande gällde med samma fasta pris den 24 februari 2023 inte kommer vara stödberättigade.

Hur stor är ersättningen?

Elstödet lämnas för framtida elkostnader. Av praktiska skäl ska stödet beräknas utifrån en historisk förbrukning av el. Elstödets storlek beräknas utifrån den mängd el som tagits ut för förbrukning under referensperioden oktober 2021–september 2022. Företag och organisationer i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme. Företag och organisationer i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kilowattimme. Stödet betalas ut med maximalt kan få 20 miljoner kronor per organisation och företag.

Ge behörighet till ombud att lämna in ansökan om elstöd

Vill du att någon annan ska kunna lämna in ansökan om elstöd för ditt företag? Då behöver du komplettera behörigheterna för deklarationsombudet. Den nya ombudsbehörigheten ”Elstöd företag ombud” finns nu i e-tjänsten Ombud och behörigheter.

The post Ett steg närmare elstödet appeared first on Tidningen Konsulten.



Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna …

Senaste nytt