Växa-stödet permanentas och utökning väntas

För enmansföretag har det sedan 2017 funnits ett särskilt växa-stöd vid anställning av den första medarbetaren. Stödet är utformat som  en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna. Reglerna skulle ha upphört vid utgången av 2021 men blir istället permanenta. Och det kommer mera, det föreslås att en tillfällig utökning av antalet anställda som kan omfattas införs.

Enmansföretagen utgör en stor del av det svenska näringslivet och växa-stödet är ett incitament till egenföretagaren att anställa en första person. Växa-stödet innebär att bara ålderspensionsavgift, 10,21%, betalas upp till högst 24 kalendermånader i följd. En lägre arbetsgivaravgift för den först anställda kan kompensera för den kostnad det finns för enmansföretagaren att exempelvis sätta sig in i regelverket, men också bidra till att bygga upp en buffert hos företaget. För att vara berättigad till stödet finns ett antal villkor.

Stödberättigande

För att ha rätt till växa-stödet ska företaget räknas som ett enmansföretag. När stödet infördes 2017 var det avsett för enskilda näringsidkare som har en aktiv näringsverksamhet. Sedan har stödet utökats till att även omfatta aktiebolag som inte har någon anställd eller endast en anställd som också är delägare samt till handelsbolag utan anställda och med högst två delägare. Lagen har byggts på med förutsättningar som skiljer för de som är enskilda näringsidkare, aktiebolag och handelsbolag. Utökningen gör att de villkor som är gällande för nuvarande stöd anses utgöra ett svåröverskådligt regelverk. För att förenkla förutsättningarna blir reglerna för att vara berättigad till stöd desamma oavsett bolagsform.

Först anställd

Stödet avser den först anställde, det vill säga den första som företaget betalar lön till samt betalat arbetsgivaravgifter eller särskild löneskatt för. Det finns undantag. Om ersättningar till en och samma person uppgår till högst 5 000 kr så räknas inte det utan företaget anses ändå kunna få växa-stöd. Om företaget är ett  aktiebolag kan en företagsledare ha tagit ut lön och kan ändå få växa-stöd när de anställer sin första utomstående medarbetare. Det avser gällande regler, men som exempel medför coronomin ett ökat behov av stödåtgärder för att få fler personer i anställning. Regelverket med nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den först anställda vill regeringen utvidga till att även omfatta anställd nummer två. Det skulle då innebära att nedsättningen ges till företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt till företag med en anställd och som anställer ytterligare en person. Den föreslagna nedsättningen gäller för anställningar under perioden 1 juli 2021–31 december 2022.

För att vara berättigad till stödet ska anställningen omfatta minst 20 timmar per vecka under tre månader. Frånvaro på grund av exempelvis sjukdom eller vård av barn påverkar inte kravet utan stöd utgår till arbetsgivaren då också.  Nedsättning av arbetsgivaravgifter har ett maxtak på 25 000 kr. Så om lönen överstiger det maxtaket blir det full arbetsgivaravgift på den överskjutande delen.

Exempel: Ett bolag anställer den första personen med en månadslön på 35 000 kr. Bolaget ska som arbetsgivare betala 10,21 procent i avgifter på bruttolönen upp till och med 25 000 kr. På resterande 10 000 kr ska arbetsgivaren betala fulla avgifter om 31,42 procent.

Stödet är kopplat till den först anställda, det går inte att få stöd för fyra personer som arbetar tre månader vardera under ett år.



Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Senaste nytt