
Undvik kvarskatt nästa år
Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026?
Målet – ingen kvarskatt!
Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare och andra utbetalare gör skatteavdrag är att den avdragna skatten ska ligga så nära den slutliga skatten som möjligt. Målet för skattebetalare och Skatteverket är alltså att ingen ska få kvarskatt. Men ändå händer det. Det kan bero på flera orsaker och därför är det viktig att redan under året kontrollera sin skattesituation, bedömda risken för kvarskatt och vid behov vidta åtgärder.
Vad påverkar skatt att betala?
För att undvika kvarskatt behöver du förstå veta vad som påverkar den slutliga skatten du ska betala. Förenklat kan man säga att det beror på vilka inkomster du har och vilka utgifter som får dras av vid beskattningen. Löpande under året rapporterar och betalar olika utbetalare in avdragen skatt för inkomsterna. Detta för skattebetalaren inte ska behöva betala all skatt på en gång.
Kontrollera dina uppgifter
Redan under året bör du kontrollera att din arbetsgivare eller pensionsutbetalare rapporterat in de uppgifter som du har fått på lönespecifikationen. Uppgifterna kontrollerar du via Skatteverket på Mina sidor. Den avdragna skatten ska möta den slutliga skatt som bestäms efter beskattningsårets slut. Som privatperson kan du också påverka skatten genom att utnyttja olika skattereduktioner. Skatten påverkas också av grundavdraget.
Några händelser som kan ge kvarskatt är:
- Investeringssparkonto – man betalar skatt på en schablonintäkt. Banken betalar inte in någon skatt för det.
- Försäljning av aktier eller fonder samt fastighet respektive bostadsrätt – om du gör en vinst vid försäljningen ska du betala skatt på den.
- Innehav av fastighet – för fastigheter betalar du fastighetsskatt eller fastighetsavgift.
- Lön från någon som inte är huvudarbetsgivare och pensionsutbetalningar – om skatteavdraget har gjorts med 30 procent, vilket kan bli för lite beroende på din årsinkomst.
Enkla åtgärder
Ingen vill ha kvarskatt. Egentligen innebär kvarskatt att du har fått för stor utbetalning från din arbetsgivare under året eller att du har sålt till exempel aktier. Du har alltså fått pengar utbetalda utan att motsvarande skatt har betalats in. Det kan också bero på att du har utnyttjat skattereduktioner utan att ha någon skatt att avräkna dem mot. Du har helt enkelt ingen skatt att betala och därmed ingen skatt att avräkna skattereduktionen mot.
Några enkla åtgärder för att undvika kvarskatt nästa år:
- Be din huvudutbetalare att göra ett förhöjt skatteavdrag. Det innebär att huvudutbetalaren kommer att göra ett större skatteavdrag.
- Ansöka om jämkning av preliminär A-skatt hos Skatteverket. Du uppger då alla dina inkomster som ska beskattas för och även avdragsgilla utgifter som till exempel utgiftsränta. Beslutet om jämkning lämnar du till din huvudutbetalare som ändrar den skatt som ska dras från pensionen. Jämkning kan alltså innebära att huvudutbetalaren ska göra ett större skatteavdrag än vad som gäller enligt skattetabellen. Ansökan om jämkning kan du göra både på e-tjänst på Skatteverket eller genom blankett. Nytt för beskattningsåret 2025 är att alla utgiftsräntor inte längre är avdragsgilla fullt ut. Du behöver därför kontrollera vilken möjlighet du har till avdragsrätt för ränteutgifter eftersom det påverkar din skatt. Utifrån dessa uppgifter beräknar Skatteverket rätt nivå på den preliminär skatt som behöver betalas in under året.
- Räkna ut vinsten på försäljningar av aktier, fastigheter respektive bostadsrätter redan i anslutning till försäljningen. Då har du kontroll över vad du ska betala in extra i skatt. Det kan bli stora belopp som annars kommer som en obehaglig överraskning. Ta hjälp av Skatteverkets beräkningshjälp om du har sålt en fastighet eller bostadsrätt.
- Betala själv in lite extra skatt under året till ditt skattekonto. Skatteverket har en tjänst där du själv kan fylla i dina uppgifter och beräkna skatten för innevarande år. Då får du en bättre beräkning hur mycket du förväntas betala i skatt totalt över året.
Omfördela skattereduktioner
En skattereduktion förutsätter att du har skatt att betala. Det innebär att du inte kan tillgodoräkna dig skattereduktionen om du inte har tillräckligt med skatt att betala. Vissa skattereduktioner kan omfördelas om du inte har tillräckligt med skatt att betala.
Skattereduktion för gåvor – Förutsättningen för omfördelning är att det avser makar som lever tillsammans eller sambor som tidigare varit gifta med varandra eller som har gemensamma barn. Den person som övertar ett skattereduktionsbelopp måste uppfylla villkoren för skattereduktion. Det har ingen betydelse för omfördelningen om gåvogivaren har lämnat en kontrolluppgift på gåvan eller inte.
Skattereduktion för rot- och rutarbeten – Personer som tillhör samma hushåll och som gemensamt har låtit utföra ett rot- eller rutarbete kan omfördela avdraget mellan sig om det visar sig att en av personerna inte kan utnyttja sin del av avdraget. Den som övertar ett rot- eller rutavdrag måste också uppfylla villkoren för rot- eller rutavdrag.
Under beskattningsåret kan köparen begära omfördelning genom att begära omprövning av sin preliminära skattereduktion. Omfördelningen kan också göras i inkomstdeklarationen i samband med begäran om slutlig skattereduktion. Om omfördelning begärs i inkomstdeklarationen är det bara den slutliga skattereduktionen som omfördelas. Den preliminära skattereduktionen ligger kvar på den överlåtande personen. Det kan innebära ytterligare skatt att betala för den överlåtande personen, medan den som får skattereduktionen tilldelad får mindre skatt att betala. Omfördelning av skattereduktionen kan även ske mellan köpare som inte har hushållsgemenskap. Det kan vara ett barn som äger den bostad där föräldrarna bor. Alla villkor måste då vara uppfyllda för den som skattereduktionen omfördelas till. Det är alltså möjligt att omfördela till den som hade haft rätt till skattereduktion redan vid ansökningstillfället.
Skattereduktion för underskott av kapital – om du har underskott av kapital får du en skattereduktion. Om det till exempel finns ett gemensamt lån kan ränteutgifterna fördelas mellan makarna, eftersom ränteutgifterna påverkar underskott eller inkomst av kapital. För att kunna fördela ränteutgifterna krävs att ni är gemensamt ansvariga för lånet och har betalat räntan. Dessa uppgifter kan korrigeras i inkomstdeklarationen, men det är viktigt att ni båda gör ändringen. Det gäller också sambor som har ett gemensamt lån. Skattereduktionen blir lägre för den del av underskottet som överstiger 100 000 kronor. Därför kan det vara klokt att omfördela utgiftsräntorna om maken har ett underskott under 100 000 kronor men makan har ett underskott över 100 000 kronor.
The post Undvik kvarskatt nästa år appeared first on Tidningen Konsulten.
Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?
Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, …
Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!
Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …
Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra
När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …
Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem
Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …
Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?
Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet …
Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre
Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …